A dorogi tekepálya 1956-ban épült. Az akkori idõknek megfelelõ 2 sávos, aszfalt borítású, kézi állítású, központi fûtés nélküli pálya volt. Hamar csapat alakult Dorogi Bányász néven. A tekések fejlõdése töretlen volt, mert az 1970-es évekre, olyan jó csapat jött össze, hogy az BN II-bõl a folytatást az NB I-be csak az akadályozta meg, hogy ott kötelezõ lett volna a 4 sávos tekepálya.

Évek múlásával ez a jó csapat átalakult, lényegesen kisebb tudású játékosok lettek a csapat tagjai. Idõközben a tekepálya állapota is nagy mértékben leromlott. 1982-ben új szakosztályvezetése lett a csapatnak. Elsõ és legfontosabb feladata az lett, hogy a tekepályát fel kell újítani. Szerencsére az akkori Szénbánya Tröszt vezérigazgatója és a Városi Tanács elnöke szerette a sportot és így jó útra terelõdött a halaszthatatlan felújítás. Egy év alatt el is készült a szép létesítmény, automata állító-berendezéssel, mûanyag borítással és központi fûtéssel lett ellátva a pálya. Sajnos azt már nem sikerült elérni, hogy 4 sávos legyen, ami azóta is nagy probléma. Hamar népszerû lett a városban ez a szép létesítmény, jöttek is a szakosztályhoz a fiatalok, hogy szeretnének tekézni. A sok jelentkezõbõl könnyû volt válogatni. Szépen fejlõdtek a fiatalok, 1993-ban feljutottak az NB I-be, de újra jelentkezett a nagy probléma, hogy az NB I-ben kötelezõ a 4 sávos pálya, ami nekünk változatlanul nem volt. A csapat vállalta, hogy Tatán az Olimpiai táborban lévõ pályán játsza hazai mérkõzéseinek számító meccseket. Nem jól mérték fel, mit is jelent ez a helyzet, ki is esett a csapat egy év után az NB I-bõl. Azóta felváltva hol az NB II-ben, hol az NB III-ban van a csapat, most éppen az NB II-ban (2008).


Közben a városban 1984-ben tömegsport szinten a nõk is kezdtek tekézni. A Szénbánya rendezésében 12 csapat vett részt a bajnokságban. A férfi tömegsport bajnokságnak több helyszíne is volt, Tokodaltárón, Sárisápon, és most éppen 20 éve Dorogon megy, miután a nõi bajnokság megszûnt, így lett hely a dorogi pályán. A nõi tömegsport bajnokságban olyan szépen fejlõdtek a hölgyek, hogy a legjobbakból csapat alakult, ás 1985-ben neveztek az NB II-be. Ott kiderült, hogy a tudásuk nem üti meg az NB II- szintet és 5 év utén sok egyéb befolyásoló tényezõ végett meg is szûnt a csapat, és megszûnt a nõi tömegsport bajnokság is. Ekkor 1990-et írtunk és ezt az évet nevezzük a rendszerváltozásnak. Sok minden megváltozott az életben, és a sportban is...
Elég nehéz évek voltak ezek, mert a fõ mecénása Szénbánya Tröszt megszûnésével nem tudták a szakosztályok hogyan tovább, és fõleg ki állja a szereplés költségeit. Évek teltek el mire a biztos fenntartó a Dorogi Polgármesteri Hivatal lett, a csapatnak meg a tekepályának.

Az elmúlt 50 év versenysportjának két kiemelkedõ dobója volt. Bíró Krisztina aki 1985-ben megnyerte az országos serdülõ bajnokságot, és ugyanabban az évben a TOP 12-eket is. Felfigyeltek rá, és meghívták az országos ifjúsági válogatott keretbe. Egy mérkõzésen a Jugoszlávok ellen szerepelt is a válogatottban. Sajnos egy makacs állandóan visszatérõ lovaglóizom sérülés véget vetett a szépnek és sikeresnek induló sportpályafutásnak. Tömegsport szinten még ma is játszik, kitûnõen, ez egyik férfi csapatban, de 60 dobásait is félve a sérüléstõl óvatosan dobja végig.

A férfiak közül Magyaros Sándort kell megemlíteni, aki olyan szinten játszott közöttünk, hogy NB I-es csapatok jártak hozzá, hogy igazoljon át hozzájuk. Szerencsére nem ment és sokáig Õ volt a csapa t húzóembere.
Egy nagy sikernek a fõ részese volt az 1995-ben Tatán rendezett országos versenynek, ahol a verseny részvevõi voltak az élvonal legjobb csapatai: BKV Elõre, Pápa, stb. Csapatban és egyéniben is megnyerték a dorogiak a kupát a nagyok elõtt. Egyéniben dobott 100 dobásából 494 fát ütve megelõzte a válogatott játékosokat is. Ennek a nagy sikerû csapatnak a további tagjai: Bíró László, Honvád László, Kinga Gábor. Azért is volt nagy híre ennek az kíváló eredménynek, mert a csapat csak az NB II-ben szerepelt. Sajnos ez a csupa szív játékos már nincs közöttünk. 2003-ban súlyos betegségben elhunyt.

A férfi tömegsport bajnokságban mindig voltak kitûnõ csapatok, az 1970-es években szinte verhetetlen volt Szénbánya Vállalat Központ csapata. Majd az 1980-es években a Bányamentõk csapata vette át a "hatalmat" hosszú évekre. 1990-es évektõl, ahogy  dorogra került a bajnokság már változatosabb lett a paletta. Többször nyert egymás után bajnokságot az AKRO csapata, a MURCI, és a RICHTER csapata. Jelen idõben a COMP-L csapata viszi a prímet.

                                                                                                                          Bíró László

 

2008. június