+36 30 275 5621 [email protected]

Köszöntünk a

Dorogi

Tekesport

Célunk, hogy a tekeszerető érdeklődőket és sportólókat,

aktuális információkkal lássuk el a dorogi tömegsport eredményeit, és eseményeit illetően.

Amennyiben van ötleted, véleményed az oldalról tudasd velünk  :  [email protected]

A dorogi tekesport története

A dorogi tekepálya 1956-ban épült.

Az akkori idõknek megfelelõ 2 sávos, aszfalt borítású, kézi állítású, központi fûtés nélküli pálya volt. Hamar csapat alakult Dorogi Bányász néven. A tekések fejlõdése töretlen volt, mert az 1970-es évekre, olyan jó csapat jött össze, hogy az BN II-bõl a folytatást az NB I-be csak az akadályozta meg, hogy ott kötelezõ lett volna a 4 sávos tekepálya.

Évek múlásával ez a jó csapat átalakult, lényegesen kisebb tudású játékosok lettek a csapat tagjai. Idõközben a tekepálya állapota is nagy mértékben leromlott. 1982-ben új szakosztályvezetése lett a csapatnak. Elsõ és legfontosabb feladata az lett, hogy a tekepályát fel kell újítani. Szerencsére az akkori Szénbánya Tröszt vezérigazgatója és a Városi Tanács elnöke szerette a sportot és így jó útra terelõdött a halaszthatatlan felújítás. Egy év alatt el is készült a szép létesítmény, automata állító-berendezéssel, mûanyag borítással és központi fûtéssel lett ellátva a pálya. Sajnos azt már nem sikerült elérni, hogy 4 sávos legyen, ami azóta is nagy probléma. Hamar népszerû lett a városban ez a szép létesítmény, jöttek is a szakosztályhoz a fiatalok, hogy szeretnének tekézni. A sok jelentkezõbõl könnyû volt válogatni. Szépen fejlõdtek a fiatalok, 1993-ban feljutottak az NB I-be, de újra jelentkezett a nagy probléma, hogy az NB I-ben kötelezõ a 4 sávos pálya, ami nekünk változatlanul nem volt. A csapat vállalta, hogy Tatán az Olimpiai táborban lévõ pályán játsza hazai mérkõzéseinek számító meccseket. Nem jól mérték fel, mit is jelent ez a helyzet, ki is esett a csapat egy év után az NB I-bõl. Azóta felváltva hol az NB II-ben, hol az NB III-ban van a csapat, most éppen az NB II-ban (2008).

Közben a városban 1984-ben tömegsport szinten a nõk is kezdtek tekézni. A Szénbánya rendezésében 12 csapat vett részt a bajnokságban. A férfi tömegsport bajnokságnak több helyszíne is volt, Tokodaltárón, Sárisápon, és most éppen 20 éve Dorogon megy, miután a nõi bajnokság megszûnt, így lett hely a dorogi pályán. A nõi tömegsport bajnokságban olyan szépen fejlõdtek a hölgyek, hogy a legjobbakból csapat alakult, ás 1985-ben neveztek az NB II-be. Ott kiderült, hogy a tudásuk nem üti meg az NB II- szintet és 5 év utén sok egyéb befolyásoló tényezõ végett meg is szûnt a csapat, és megszûnt a nõi tömegsport bajnokság is. Ekkor 1990-et írtunk és ezt az évet nevezzük a rendszerváltozásnak. Sok minden megváltozott az életben, és a sportban is…
Elég nehéz évek voltak ezek, mert a fõ mecénása Szénbánya Tröszt megszûnésével nem tudták a szakosztályok hogyan tovább, és fõleg ki állja a szereplés költségeit. Évek teltek el mire a biztos fenntartó a Dorogi Polgármesteri Hivatal lett, a csapatnak meg a tekepályának.

Az elmúlt 50 év versenysportjának két kiemelkedõ dobója volt. Bíró Krisztina aki 1985-ben megnyerte az országos serdülõ bajnokságot, és ugyanabban az évben a TOP 12-eket is. Felfigyeltek rá, és meghívták az országos ifjúsági válogatott keretbe. Egy mérkõzésen a Jugoszlávok ellen szerepelt is a válogatottban. Sajnos egy makacs állandóan visszatérõ lovaglóizom sérülés véget vetett a szépnek és sikeresnek induló sportpályafutásnak. Tömegsport szinten még ma is játszik, kitûnõen, ez egyik férfi csapatban, de 60 dobásait is félve a sérüléstõl óvatosan dobja végig.

A férfiak közül Magyaros Sándort kell megemlíteni, aki olyan szinten játszott közöttünk, hogy NB I-es csapatok jártak hozzá, hogy igazoljon át hozzájuk. Szerencsére nem ment és sokáig Õ volt a csapa t húzóembere.
Egy nagy sikernek a fõ részese volt az 1995-ben Tatán rendezett országos versenynek, ahol a verseny részvevõi voltak az élvonal legjobb csapatai: BKV Elõre, Pápa, stb. Csapatban és egyéniben is megnyerték a dorogiak a kupát a nagyok elõtt. Egyéniben dobott 100 dobásából 494 fát ütve megelõzte a válogatott játékosokat is. Ennek a nagy sikerû csapatnak a további tagjai: Bíró László, Honvád László, Kinga Gábor. Azért is volt nagy híre ennek az kíváló eredménynek, mert a csapat csak az NB II-ben szerepelt. Sajnos ez a csupa szív játékos már nincs közöttünk. 2003-ban súlyos betegségben elhunyt.

A férfi tömegsport bajnokságban mindig voltak kitûnõ csapatok, az 1970-es években szinte verhetetlen volt Szénbánya Vállalat Központ csapata. Majd az 1980-es években a Bányamentők csapata vette át a „hatalmat” hosszú évekre. 1990-es évektől, ahogy  dorogra került a bajnokság már változatosabb lett a paletta. Többször nyert egymás után bajnokságot az AKRO csapata, a MURCI, és a RICHTER csapata. Jelen időben a COMP-L csapata viszi a prímet.

Az Ön címe itt megy

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.

Az Ön címe itt megy

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.

Kapcsolat

E

Gál Krisztián +36 30 275 5621 szakosztály vezető

E

Tekepálya címe: 2510 Dorog Otthon tér 1.