+36 30 275 5621 [email protected]

A dorogi tekesport története

A dorogi tekepálya 1956-ban épült.

Az akkori időknek megfelelő 2 sávos, aszfalt borítású, kézi állítású, központi fűtés nélküli pálya volt. Hamar csapat alakult Dorogi Bányász néven. A tekések fejlődésé töretlen volt, mert az 1970-es évekre, olyan jó csapat jött össze, hogy az BN II-ből a folytatást az NB I-be csak az akadályozta meg, hogy ott kötelező lett volna a 4 sávos tekepálya.

Évek múlásával ez a jó csapat átalakult, lényegesen kisebb tudású játékosok lettek a csapat tagjai. Idõközben a tekepálya állapota is nagy mértékben leromlott. 1982-ben új szakosztályvezetése lett a csapatnak. Elsõ és legfontosabb feladata az lett, hogy a tekepályát fel kell újítani. Szerencsére az akkori Szénbánya Tröszt vezérigazgatója és a Városi Tanács elnöke szerette a sportot és így jó útra terelődött a halaszthatatlan felújítás. Egy év alatt el is készült a szép létesítmény, automata állító-berendezéssel, műanyag borítással és központi fűtéssel lett ellátva a pálya. Sajnos azt már nem sikerült elérni, hogy 4 sávos legyen, ami azóta is nagy probléma. Hamar népszerű lett a városban ez a szép létesítmény, jöttek is a szakosztályhoz a fiatalok, hogy szeretnének tekézni. A sok jelentkezőből könnyű volt válogatni. Szépen fejlődtek a fiatalok, 1993-ban feljutottak az NB I-be, de újra jelentkezett a nagy probléma, hogy az NB I-ben kötelező a 4 sávos pálya, ami nekünk változatlanul nem volt. A csapat vállalta, hogy Tatán az Olimpiai táborban levő pályán játssza hazai mérkőzéseinek számító meccseket. Nem jól mérték fel, mit is jelent ez a helyzet, ki is esett a csapat egy év után az NB I-ből. Azóta felváltva hol az NB II-ben, hol az NB III-ban van a csapat, most éppen az NB II-ban (2008).

Közben a városban 1984-ben tömegsport szinten a nők is kezdtek tekézni. A Szénbánya rendezésében 12 csapat vett részt a bajnokságban. A férfi tömegsport bajnokságnak több helyszíne is volt, Tokodaltárón, Sárisápon, és most éppen 20 éve Dorogon megy, miután a női bajnokság megszűnt, így lett hely a dorogi pályán. A női tömegsport bajnokságban olyan szépen fejlődtek a hölgyek, hogy a legjobbakból csapat alakult, ás 1985-ben neveztek az NB II-be. Ott kiderült, hogy a tudásuk nem üti meg az NB II- szintet és 5 év után sok egyéb befolyásoló tényező végett meg is szünt a csapat, és megszünt a női tömegsport bajnokság is. Ekkor 1990-et írtunk és ezt az évet nevezzük a rendszerváltozásnak. Sok minden megváltozott az életben, és a sportban is…
Elég nehéz évek voltak ezek, mert a fő mecénása Szénbánya Tröszt megszűnésével nem tudták a szakosztályok hogyan tovább, és főleg ki állja a szereplés költségeit. Évek teltek el mire a biztos fenntartó a Dorogi Polgármesteri Hivatal lett, a csapatnak meg a tekepályának.

Az elmúlt 50 év versenysportjának két kiemelkedő dobója volt. Bíró Krisztina aki 1985-ben megnyerte az országos serdülő bajnokságot, és ugyanabban az évben a TOP 12-eket is. Felfigyeltek rá, és meghívták az országos ifjúsági válogatott keretbe. Egy mérkőzésen a Jugoszlávok ellen szerepelt is a válogatottban. Sajnos egy makacs állandóan visszatérő lovaglóizom sérülés véget vetett a szépnek és sikeresnek induló sportpályafutásnak. Tömegsport szinten még ma is játszik, kitűnően, ez egyik férfi csapatban, de 60 dobásait is félve a sérüléstől óvatosan dobja végig.

A férfiak közül Magyaros Sándort kell megemlíteni, aki olyan szinten játszott közöttünk, hogy NB I-es csapatok jártak hozzá, hogy igazoljon át hozzájuk. Szerencsére nem ment és sokáig Õ volt a csapa t húzóembere.
Egy nagy sikernek a fő részese volt az 1995-ben Tatán rendezett országos versenynek, ahol a verseny részvevői voltak az élvonal legjobb csapatai: BKV Előre, Pápa, stb. Csapatban és egyéniben is megnyerték a dorogiak a kupát a nagyok elött. Egyéniben dobott 100 dobásából 494 fát ütve megelőzte a válogatott játékosokat is. Ennek a nagy sikerű csapatnak a további tagjai: Bíró László, Honvád László, Kinga Gábor. Azért is volt nagy híre ennek az kiváló eredménynek, mert a csapat csak az NB II-ben szerepelt. Sajnos ez a csupa szív játékos már nincs közöttünk. 2003-ban súlyos betegségben elhunyt.

A férfi tömegsport bajnokságban mindig voltak kitűnő csapatok, az 1970-es években szinte verhetetlen volt Szénbánya Vállalat Központ csapata. Majd az 1980-es években a Bányamentők csapata vette át a „hatalmat” hosszú évekre. 1990-es évektől, ahogy  Dorogra került a bajnokság már változatosabb lett a paletta. Többször nyert egymás után bajnokságot az AKRO csapata, a MURCI, és a RICHTER csapata. Jelen időben a COMP-L csapata viszi a prímet.